Verwachtingen van je partner

Verwachtingen van je partner

Hoe zit dat bij jullie? Wat zijn jullie verwachtingen naar elkaar? Zijn jullie daar bewust van? Hebben jullie het daar weleens over met elkaar? Hoe zat dat voor of tijdens de zwangerschap, de bevalling? Of in de kraamweek, het ouderschap met oudere kinderen? Waren jullie op de hoogte van elkaar behoeften? Hadden jullie een plan?

Want wanneer je van elkaar weet wat de verwachtingen zijn in bepaalde situaties, zul je zien dat er minder wrijving zal ontstaan. Je kan elkaar dan zo goed mogelijk ondersteunen in dynamische tijden. Dat betekent minder stress, meer samen doen. Samen zijn. Steeds weer even naar elkaar kijken, checken hoe het gaat. Dat kan weer leiden tot een mooie, stevige basis voor jullie als gezin. Iets wat voor een jong gezin enorm belangrijk is.

Iedere nieuwe fase in het leven vraagt om nieuwe afstemming. En dat hoeft geen hele ceremonie te zijn, dat kan ook even aan de aanrecht afgesproken worden, tijdens het zetten van de koffie en het smeren van de beschuiten. Zolang je maar afstemt!

Wat je doet als je steeds met elkaar afstemt, is dat je elkaar echt ziet. Niet solo het voortouw neemt in bepaalde periodes of situaties en je alleen voelen. Stress ervaren omdat je het zwaar hebt en je geen ruimte voelt het daar over te hebben. Afstemmen is een kans te delen. Delen in hoe je je voelt, in de taken die er uitgevoerd moeten worden en hoe je dat afgaat. Wat je nodig hebt van jezelf, van de ander. Maar ook delen in het leven van je kindje. Leven van elkaar. Ruimte geven voor emotie en in verbinding blijven met elkaar.

Wanneer mensen stress voelen, zich overvallen voelen door iets nieuws, wat veel energie kost of zich onzeker voelen, hebben we de neiging in standje overleven te schieten. Dat betekent dat we alleen maar bezig zijn met gaan gaan gaan. Doen wat moet. En dat kan best een eenzaam standje kan ik je vertellen. Ook al “doe je het samen” dan doe je het toch alleen, wanneer er geen afstemming plaatsvindt. Je zit dan samen als een zombie op de bank te koekeloeren. Super gezellig (NOT)! Maar wat brengt het je? Inderdaad? Een boel stress en wrijving. En voor je het weet ben je in een cirkel terecht gekomen, waar je niet makkelijk uitkomt.

Ben je er bewust van, de deze stress en wrijving als eerste bij je kindje terecht komen. Je kindje voelt jouw onrust, zal daar zelf onrustiger door worden. Of ze nu nog piepjong of al iets ouder zijn, ze hebben er een neus voor. Ze laten dan vaak wat dwarser gedrag zien. Wat wij doen, als volwassenen, is reageren op hun gedrag. Vaak is dat door te mopperen. Maar de reden waarom je moppert ligt dan dus eigenlijk bij jezelf! Au!

Wat een beetje afstemmen dus al niet teweeg kan brengen in het gezinsleven! Wauw. Je kan dus een stuk gelukkiger worden door een beetje afstemmen. Moet je nagaan wat dat voor je kinderen kan betekenen. Ik zeg doen!

Wil je heel graag afstemmen met je partner maar weer je niet hoe? Heb je behoefte aan een gesprek? Misschien samen met je partner zodat je kan oefenen met afstemmen en zo erachter komen wat bij jullie past? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Je bent welkom.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Open chat
Stuur me gerust een appje!
Hoi :-) Dit de meest snelle manier om contact met mij te krijgen!