Overgave en loslaten

Overgave en loslaten

Overgave en loslaten, een onderwerp om nog eens bij stil te staan, nu CORVID19 voor de deur staat. Niet letterlijk natuurlijk, maar hier in Brabant komt het toch wel dichtbij.

Thuis blijven met de kinderen

De Corona-hysterie maakt dat wij Brabanders worden verzocht zo veel mogelijk thuis te werken. Thuis te blijven wanneer we een snotteren, hoesten of koorts hebben. Onze kinderen worden naar huis gestuurd wanneer ze een snotneus hebben of kuchen. Al met al, het leven staat best wel stil wanneer je daadwerkelijk verkouden wordt.

Wat betekent dat voor jou? Thuiswerken en je kinderen thuis hebben? Brengt je dat stress? Onrust? Of kan je jezelf helemaal overgeven, loslaten en accepteren dat het is wat het is?

Bewuste keuzes maken

Het is belangrijk om stil te staan bij welke gevoelens deze ingrepen vanuit de overheid, bij jou oproepen. De bewustwording van wat je voelt is de eerste stap om op een weloverwogen manier te kunnen reageren op de situatie. Weet je nog, zoals ik in een eerdere blog besprak met je? Responsief versus reactief zijn?

Maak een plan

Wanneer je dus vanuit je reactie in een respons bent gedaald, kun je beter kijken naar de situatie: hoe ga ik dit fiksen? Wat is precies de situatie, wie heeft wat nodig en welke hulpbronnen zijn er? Bijvoorbeeld: de baas wil dat je stuk A en B aanlevert aan het einde van de werkweek. Hoe ga jij dat voor elkaar krijgen, zonder over je grenzen te gaan? Zonder in de stress te schieten? Welke momenten kan je benutten en welke momenten ga je er 100% voor de kinderen zijn? Je kan denken aan slaapmomenten van je kind, afwisselen met je partner die ook thuis werkt, tv- momenten voor de oudere kinderen. Maar ook, creatief zijn met de dagindeling. Dus, werken voor je kindje wakker is. Of, werken nadat je kindje naar bed is. Nee, ideaal is het niet. Het vraagt een boel flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

Niet alles tegelijk!

Een bekende valkuil voor thuis werken met kinderen, is het allebei tegelijk willen doen. Dus bijvoorbeeld al werkend achter de laptop, je baby een fruithapje geven. Ben je bewust, van wat er dan gebeurt: jij kan maar half werken, want je aandacht moet je verdelen tussen twee. Daardoor is de kans dat er iets mis gaat en jij dus eindigt met een halve portie appelmoes over je toetsenbord, erg groot.

Maar wat doet het met je kind? Jouw kindje wil je volle aandacht en zal daar dus ook zijn of haar best voor gaan doen. Met als resultaat: een kindje dat op alle denkbare manieren jouw aandacht vraagt. Zowel positief als negatief. Ai. Dat is precies waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten want je moet nog zoveel doen. De stress loopt op en je uit je op de voor jouw bekende manier. De ene persoon wordt mopperig, de ander heel druk en de volgende schiet in de regelmodus. En dat is niet wat je wil. De meeste mensen willen een ontspannen dag waarin ze zelf happy zijn, hun kindje happy is en ook nog wat voor de baas kunnen doen <3

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Open chat
Stuur me gerust een appje!
Hoi :-) Dit de meest snelle manier om contact met mij te krijgen!