Samen slapen

Samen slapen

Samen slapen, je kindje in jouw bed laten slapen. Dat was iets waar ik absoluut niet aan wilde beginnen toen ik nog zwanger was. Al snel merkte ik, toen onze dochter er eenmaal was, dat ze vooral rustig was en heerlijk sliep, als ze bij mij was. Liefste op mij. In mij als het had gekund 🙂

Samen slapen is eigenlijk heel logisch: het is de meest natuurlijke en veilige manier om je leven te starten. Dicht bij je mama, die je als pasgeborene nodig hebt om te overleven. Zij is de enige die je kent, in deze nieuwe wereld. Om je veilig te voelen en dus toe te kunnen geven aan de rust, heb je haar nodig. En dus: je wil dicht bij haar zijn. Dat stopt niet als er geslapen moet worden of in de nacht.

Voor mij, klinkt bovenstaande ondertussen heel normaal. Dat is zo gegroeid nadat ik me ben gaan verdiepen in alles wat ik interessant vind. Opvoeding, er zijn voor je kinderen. De kinderen volgen in hun behoeften. En dus liggen wij thuis met vlagen, met vieren in een 160 breed bedje.

Onze kleine man ligt neus aan neus met mij. Hij start in zijn eigen bed, maar wordt al vroeg in de nacht onrustig. Eenmaal dicht bij zijn mama slaapt hij als een Os. Onze oudste is een echte samen-slaper en die kruipt er in de nacht bij (ze heeft een eigen opstapje bij ons bed staan, en dat wordt door haar gecontroleerd voor ze gaat slapen). Eenmaal in bed klampt ze zich vast aan de eerste de beste. Zij heeft vanaf haar geboorte ieder dutje met een van ons gehad. Helaas was zij al vrij snel van de middagdutjes af, maar toen onze kleine man net was geboren, deed ik dus dutjes met allebei onze kindjes in ons bed. Heerlijk!

Tegenwoordig wordt er flink gewaarschuwd voor wiegendood, waardoor veel ouders niet samen durven te slapen. En dat is zo jammer, want samen slapen kan juist tot kleinere kans op wiegendood leiden. Het is zo veel makkelijker, zo veel gezelliger, kindjes slapen zo veel rustiger. Ik gun alle ouders het inzicht en de rust om samen te slapen als die behoefte er is. Geloof mij, ze blijven echt niet eeuwig bij je in bed. Al met al is samen slapen dus een mooie oplossing. Een belangrijke voorwaarde is wel, dat je slaapsituatie veilig is.

Maar hoe slaap je dan veilig samen? PhD James J. McKenna stelde richtlijnen op, omdat hij merkte dat veel ouders niet weten hoe ze veilig kunnen slapen met hun baby. Hieronder vind je de richtlijnen in een korte samenvatting. Maar lees vooral ook McKenna’s ‘Slapen met je baby’, vertaald door Marianne Vanderveen-Kolkena als je graag samen slaapt. Doe er je voordeel mee!

Mckenna’s richtlijnen voor veilig samen slapen

Goede houding

Laat je baby in de rugligging slapen. Borstvoeding zorgt bijna vanzelf voor een goede houding, doordat de baby ter hoogte van de tepel ligt, en zowel moeder als kind op elkaar gericht zijn. Laat de baby aan moeders kant slapen – niet in het midden. Ga zelf op je zij liggen, je baby met het hoofdje op tepelhoogte, arm onder je kussen en benen opgetrokken richting je kindje.

Geen losse onderdelen in bed

Maak je bed op zonder losse items. Je voorkomt zo dat je baby bekneld kan raken in een laken, doekje of knuffels. Kies voor een ademende deken (zoals van wol of katoen) die je laag houdt, zodat de deken niet over het hoofdje van je baby kan komen. Zorg ook dat je eigen arm onder je eigen kussen ligt, zodat het kussen niet bij je baby terecht kan komen. Je baby wegleggen in een baby nest, tegen een voedingskussen of op een aankleedkussen is af te raden. Bouw dus geen ‘dammetjes’ om je baby te beschermen. Dat is juist gevaarlijk! Zorg ook voor een stevige ondergrond. De materialen die je gebruikt kunnen het best lekker natuurlijk (dus geen fleece oid) en ademend zijn, om warmtestuwing te voorkomen.

Niet roken, niet drinken

Als je rookt, wordt de ademhaling van de baby negatief beïnvloed, door de resten nicotine die je uitademt. Niet echt een aanrader dus. En na gebruik van alcohol ben je niet meer voldoende afgestemd op je baby. Je kunt niet meer, of verminderd alert reageren. Dus na een avondje carnaval slaap ik niet samen met de kindjes. Maar ook als je medicijnen nodig hebt die je afvlakken of wanneer drugs gebruikt, is samen slapen af te raden.

Borstvoeding

Borstvoeding maakt moeder en baby bijzonder goed afgestemd op elkaar. De uitwisseling van hormonen via de borstvoeding zorgt voor deze afstemming. Heel bijzonder: ik werd in de nacht meestal net voor de kinderen wakker. Voordat ze dus van zich lieten horen, was ik al wakker om ze te voeden. Nog een voordeel voor de moeder is dat ze sneller in slaap valt na een voeding, dankzij de oxytocine die vrijkomt tijdens het voeden. Gebroken nachten worden er een stuk lichter van. Dat verschil merk ik trouwens nu maar al te goed!

Blijf bij je kindje

Laat je kindje niet alleen. Dit is stiekem een basisregel voor iedere baby, of het nu dag of nacht is. Overdag zijn we wel gewend om continu een oogje in het zeil te houden, maar in de nacht geldt dit zeker ook! Ouderschap en de behoeften van je kindje stoppen niet in de nacht.

Laat geen andere kinderen of huisdieren naast je baby slapen. Die kunnen soms iets te enthousiast zijn en kunnen geen verantwoordelijkheid dragen voor het welzijn van de baby. Liggen er meer kinders bij je in bed? Zorg dan dat je andere kind(eren) aan de andere kant van jou lig(gen), of naast je partner.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Open chat
Stuur me gerust een appje!
Hoi :-) Dit de meest snelle manier om contact met mij te krijgen!